Blogs

Wat heeft invloed op de smaak van koffie?

De smaak van koffie wordt, zoals u waarschijnlijk weet, beïnvloed door vele factoren, maar het lijkt erop dat een van de belangrijkste de soort en het land van herkomst van de granen is. Maar hoe herken je koffie uit Kenia en hoe verschilt dat van dat van Mexico? Deze verschillen lijken misschien subtiel, maar de geïnitieerde ingewijde moet onmiddellijk de verschillende smaaktonen van deze zaden herkennen.

Het lijkt op een wijnproeverij. Elke soort uit een bepaalde regio smaakt totaal anders.

Koffies uit specifieke landen en regio’s hebben hun plek, een unieke combinatie van weersomstandigheden, bodemkwaliteit, gewashoogte, die de smaak en het aroma van koffiebonen sterk beïnvloeden.

In het algemeen, de maker van de gebieden van Afrika zal worden gekenmerkt door fruit en florale aroma met heldere, natuurlijke zuurgraad, en die uit Midden- en Zuid-Amerika zal een chocolade-walnoot nota met een vleugje karamel hebben.

Guatemala

Guatemala is de achtste wereldproducent van koffie en een ideaal land voor het verbouwen van een koffieboom. Het vochtige klimaat, het weelderige groen en de zeer overvloedige regens maken deze plek perfect voor het kweken van een koffieboom. In Guatemala koffie wordt voornamelijk geteeld in drie regio’s – Antigua, Coban en Heuhyetanago. Ze worden gekenmerkt door ongelijk landschap en vulkanische bodems.

Dit vulkanische gebied heeft een grote invloed op de smaak van koffie die daar vandaan komt. Dus als je een fan van pittige aroma bent met een vleugje karamel, maar met een licht kruidige afdronk, is het ideaal voor u koffie komt uit Guatemala. Arabica San Juan Antigua werd ooit beschouwd als de beste koffie ter wereld en onderscheidt zich door zijn karakteristieke rokerige en aromatische afdronk.

Mexico

Mexico staat bekend om de teelt van interessante Maragogype koffie, ook wel Elephant (elephant) genoemd. Dit grappige naam verwijst naar de deeltjesgrootte, die soms tot 2 cm lang (dat drie keer groter dan de andere soorten) hebben. Ondanks zijn delicate smaak bevat het veel cafeïne. Dit is een relatief dure koffie, maar haar ongewone cognac en nootachtige smaak is het geld waard.

Koffie die als de beste soort wordt beschouwd, wordt Primo Lavado genoemd. Mexico is ook de zevende in de wereld als het gaat om de productie van koffie, en is ook een uitstekende “basis” voor de teelt van verschillende cacaosoorten vanwege het klimaat.

Jamaica

De smaak van Jamaicaanse koffie is uniek vanwege de uitstekende geologische en klimatologische omstandigheden die daar heersen. De vulkanische locatie van het eiland en het klimaat zelf creëren ongekende omstandigheden voor het telen van koffie. Blue Mountain koffie wordt beschouwd als de duurste in de wereld, want het wordt geteeld in de bergketen die zich uitstrekt langs het hele eiland, waarvan de maximale hoogte is 2100 m boven zeeniveau.

Er heerst een mistig en koel klimaat dat wordt gekenmerkt door hoge regenval en vruchtbare grond. De Blue Mountain-koffiesmaak is uitzonderlijk zoet en volwassen uitgebalanceerd. Het verschilt absoluut van alle andere wereldkoffie. Een kopje koffie kan zelfs rond 10 euro kosten.

Brazilië

Brazilië wordt vaak beschouwd als een koffie-imperium omdat het de grootste koffieproducent ter wereld is. Gedurende vele jaren bleef Brazilië in de voorhoede van de grootste producent en exporteur van koffie. Er zijn enorme plantages, honderden mensen moeten rennen. Geen van de koffie die eruit voortkomt, is echter één van de leiders in termen van smaak.

Fabrikanten richten zich meestal op goedkopere koffie, wat betekent dat de smaak middelmatig is. De beste van hen is Brazilië Arabica ten zuiden van Minas, die een delicate smaak heeft, vrij van bitterheid en zuurheid, ideaal voor mensen die liever niet erg sterke koffie. Een andere variëteit is Arabica Santos – aromatisch en verfrissend, maar ook licht bitter.

Colombia

Koffie in Colombia wordt verbouwd op grote en moderne plantages, en het klimaat daar maakt het mogelijk om bijna het hele jaar door koffie te oogsten vanwege de zonneschijn op de hellingen en de temperatuur van de lucht. Het zijdeachtige aroma van Colombiaanse koffie wordt ook geassocieerd met de geur van de lucht die nergens anders voorkomt.

Columbia Supremo onderscheidt zich door zijn intense, rijpe smaak en delicate zuurgraad met een nootachtig accent. Columbia Excelso is een enigszins zure smaak en een rijk aroma. Columbia Extra wordt beschouwd als een van de beste koffie uit deze regio.

Ethiopië

Het is ook de moeite waard om Ethiopië te noemen, vanwege de natuurlijke diversiteit van de regio, waar duizenden koffiebomen groeien, waardoor een verscheidenheid aan aroma’s mogelijk is. De manier om koffie te zetten is daar al duizenden jaren ongewijzigd en de vruchten van de koffie kunnen worden geoogst van wilde struiken. Sidamo-koffie heeft een fruitig-bloemig aroma met een delicate zuurheid.

Harrara onderscheidt zich door zijn intense bosbessensmaak. Arabica Mocha wordt gerekend tot de meeste chocoladekoffie ter wereld, daarom is het perfect voor het bereiden van klassieke mokka.

Een koffieriem die een koffieriem is waarop koffie wordt gekweekt

Kenia

Het ideale equatoriaal-moessonklimaat zorgt ervoor dat Keniaanse koffie een sterke, aparte smaak heeft, die doet denken aan de smaak van wijn. Een van de meest erkende koffiesoorten is Kenya AA, dat geweldige verfrissende en stimulerende eigenschappen heeft. Het symbool AA geeft de grootte, vorm en dichtheid van de korrel aan. Waarom is de grootte van granen belangrijk?

Hoe groter het graan, des te meer aroma en smaak. Koffie uit Kenia heeft een sterk fruitig aroma en onderscheidt zich door de perfecte balans tussen zuurgraad en kracht. Koffie kopen in Kenia is zeker dat je een koffie krijgt van een echt hoge plank.

Hawaii

Hawaii is de enige staat in Noord-Amerika waar koffie van de hoogste kwaliteit wordt geteeld. De Kona koffieplantagegordel strekt zich uit over 40 km langs de Hualalai-berg, ongeveer 245-765 m.n. Kona-koffie is een van de weinige koffiesoorten, die beschouwd worden als de beste en de duurste koffie ter wereld. De Specialty Coffee Association of America classificeert de smaak van Kona-koffie als een bloemige, fruitige noot met tonen van karamel en chocolade – afhankelijk van de mate van burn-out.

Vietnam

Inwoners van Vietnam ontmoetten de koffie pas in de 19e eeuw dankzij de Franse kolonisatoren, en tegen het einde van de twintigste eeuw waren ze een van de grootste koffieproducenten, net na Brazilië. Ze cultiveren vooral Robusta, dat vaak vijandig is voor toeristen. Het is de moeite waard eraan te denken dat de Robusta-variant veel meer cafeïne bevat dan Arabica, en ook minder rijk is aan aroma’s en je de bittere smaak kunt voelen die domineert.

Indonesië

Dit buitengewone land is de op drie na grootste koffieproducent en tegelijkertijd de producent van de duurste koffie op aarde: Kopi Luwak. Maar liefst 82% van de zaden uit Indonesië zijn Robusta! Indonesische koffie heeft een onderscheidende smaak en aroma.

Puerto Rico

Koffie uit Puerto Rico onderscheidt zich door een echt sterk en rijk aroma, met een lichtzure smaak en een fruitige toon. De klimatologische omstandigheden in Puerto Rico zijn ideaal voor het kweken van hoge berg variëteiten van koffiebomen. Een verscheidenheid aan Yako-koffie uit Puerto Rico wordt beschouwd als een van de beste variëteiten ter wereld: het heeft een chocoladesmaak en -aroma, met een vleugje fruitige noot.

Peru

Peruaanse koffie is bij uitstek geschikt voor melanges, meestal gekenmerkt door een milde, enigszins zure smaak, evenals voldoende intensiteit. Deze soorten koffie zijn meestal donkerder, dus ze hebben een zeer diep aroma. Koffieplantages bevinden zich gemiddeld op 1000-2000 m boven zeeniveau.

Geef een reactie