Blogs

De mate van koffiebonen branden

koffiebonen

Koffiebonen vanaf het moment van plukken tot het moment waarop u uw favoriete drankje kunt bereiden moeten verschillende fasen doorlopen. De belangrijkste is het brand proces. Zeker iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp koffie, heeft tenminste gehoord dat de smaak voor een groot deel afhangt van de mate van de branding van de koffiebonen. Het is aan de branding te danken dat elke koffie zijn eigen unieke smaak en aroma heeft. Zo kun je zelfs van dezelfde koffiebonen verschillende smaken creëren. De mate van branden is verschillend: light roast (zacht gebrand), medium roast (gemiddeld gebrand), dark roast(sterk gebrand) en extra dark roast(heel sterk gebrand). Het is de moeite waard om kennis te maken met de kenmerken van deze brandprocessen. Dankzij dit kunt u bepalen welke koffie volledig aan uw verwachtingen ten aanzien van smaak en aroma zal voldoen.

Laten we beginnen met uit te leggen hoe het proces van het branden van koffiebonen gaat en wat het eigenlijk inhoudt. Het branden van koffiebonen is het belangrijkste vanwege de smaak, het aroma en het cafeïnegehalte. Groene koffiebonen die worden blootgesteld aan branden veranderen van kleur, smaak, geur en dichtheid. Rauwe koffiebonen hebben een vergelijkbare chemische samenstelling als geroosterde bonen. De karakteristieke smaak en het aroma van de koffiebonen wordt pas gevormd tijdens het brandproces. Van gebrande koffiebonen kun je een heerlijke, aromatische espresso of je favoriete melkkoffie bereiden. Een goede maat van branden is aangepast aan elk type koffie, een manier om de meest waardevolle smaakkwaliteiten te verkrijgen.

KoffiePro - BEANY Coffee

Wat is het proces van koffiebonen branden?

Verzamelde, groene koffiebonen moeten in het begin zorgvuldig worden gereinigd. Daarna worden ze naar Nederland getransporteerd en bij de koffiebranderij worden afgeleverd. Op het moment dat de koffiebrander de bonen wil gaan branden worden ze in een speciale oven gegooid en gedurende enkele minuten of meerdere minuten aan hoge temperatuur blootgesteld, afhankelijk van de gewenste mate van branding. Om het brandproces te laten draaien, draaien de bonen in een speciale trommel. Bij een bepaalde temperatuur gaan de bonen karamelliseren. Tijdens het karamelliseren krijgen de bonen een bruine kleur en een zoete nasmaak. De oven verdampt ook water van hen waardoor hun gewicht met 15% wordt verminderd terwijl hun grootte toeneemt. Nadat het branden is voltooid, worden de bonen met lucht gekoeld op speciaal ontworpen platen. Ze blijven erop liggen zodat kooldioxide op een natuurlijke manier kan verdampen. Kortom, hoe lichter de koffiebonen zijn gebrand hoe meer hun zure smaak en natuurlijke aroma’s naar boven komen. In het geval van intensief branden verandert de koffie van smaak en gaat er meer bitterheid in komen en gaat de koffie meer een sterke afdronk meekrijgen.

In de koffiewereld is er een vrij populaire mythe dat hoe harder de koffiebonen worden gebrand, hoe meer cafeïne erin zit. Niets is meer fout – het is precies het tegenovergestelde! Deze algemene overtuiging is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat sterk gebrande koffie een duidelijk intensere smaak heeft dan geroosterde koffie. Dit komt niet door het feit dat er meer cafeïne in de bonen zit.

KoffiePro
  • Light roast (zacht gebrand) zorgt ervoor dat de korrels slechts lichtjes worden verbrijzeld. Hun kleur lijkt op de kleur van kaneel. Helder roken zorgt ervoor dat de koffie een milde smaak heeft die snel uit het gehemelte verdwijnt. Het is licht en delicaat en de bonen behouden hun natuurlijke zuurgraad en een licht citrus- en verfrissend aroma. Licht gebrande koffie weerspiegelt volledig de natuurlijke smaak, omdat het fruitige aroma van koffiebonen behouden blijft. Het cafeïnegehalte in licht geroosterde koffie is het hoogste van alle brandniveaus.
  • Medium roast (gemiddeld gebrand) is de meest gebruikelijke manier om bonen te verbranden. Ze zijn lichtbruin. Een middelmatige bonenverbranding betekent dat hun smaak perfect in balans is – de natuurlijke zuurgraad is enigszins verzwakt terwijl het aroma merkbaar is. Medium bonen behouden een optimaal cafeïnegehalte. Bij half gebrande koffie is een lichte bitterheid merkbaar. Koffie is echter nog steeds vrij delicaat van smaak maar u kunt langer genieten van de smaak van uw smaakpapillen.
  • Dark roast(sterk gebrand) betekent dat de bonen al erg bruin zijn. Hun zuurgraad verdwijnt bijna volledig. Een zachte maar aangename bitterheid is hier opmerkelijk voor. Het aroma van koffie is extreem sterk en zwaar, het is vaak te vergelijken met het chocoladearoma. Gekarameliseerd tijdens het verbranden van suikerkorrels introduceren merkbare, zoete tonen.
  • Extra dark roast(heel sterk gebrand) anders wordt het vol genoemd. Dit type branden is te herkennen aan zeer donkere, bijna zwarte, glanzende korrels. Zeer sterke verbranding zorgt ervoor dat de koffie een duidelijke bitterheid krijgt terwijl hun natuurlijke zuurgraad wordt geëlimineerd. Bij erg hete koffie is het cafeïnegehalte veel lager dan bij die welke licht worden gebrand. Bonen die zwaar zijn verbrand verliezen bijna volledig hun natuurlijke aroma’s en de smaak en het aroma van chocolade en noten komen daarin voor.
KoffiePro - Koffieproeverij
  • Het proces om bonen af te branden geeft ze eigenschappen die kenmerkend zijn voor koffie waaruit we ons favoriete brouwsel bereiden. De smaak, het aroma en de sterkte van de infusie hangen af van de mate van bonenverbranding. Elk soort koffie ondergaat het brandproces, waardoor het beste eruit wordt gehaald. Laten we dus koffie van verschillende gradaties branden, om de smaak en het aroma te kiezen die het beste bij u passen.

Geef een reactie