Hoewel er talrijke legenden bestaan over de ontdekking van koffie met haar verkwikkende werking van cafeïne. Lijkt haar vondst zich rond het jaar 850 te voltrekken in Ethiopië. Een jonge geitenhoeder merkte op dat zijn geiten bij het eten van een bepaald soort bes een overvloed aan energie kregen.
Kaldi en zijn Magische Vondst
De jonge Kaldi deelden zijn ervaringen met monniken, welke vervolgens zo teleurgesteld waren door de bittere smaak van de vrucht dat zij deze in het vuur wierpen. Door het branden van de vrucht steeg er een heerlijke aroma hen in de neus. Nieuwsgierig werden deze monniken gelonkt en besloten het geroosterde aftreksel te proeven. Deze werden verbluft door het magnifieke effect en prezen hun Heer voor het geschenk dat hen was toebedeeld. De monniken ervoeren zo het effect van cafeïne wat hen de hele nacht liet opblijven.
Koffie als ontdekking
De monniken leken aanzet te vormen voor de manier waarop wij heden ten dage koffie nuttigen. Het ritueel van koffie drinken valt dan ook terug te leiden naar de elfde eeuw. Het product werd toentertijd voor het eerst geëxporteerd van Ethiopië naar Arabië, daar raakten de Perzen verrukt van de stimulerende werking van hun ‘Islamitische wijn’. Het woord koffie zoals wij dat kennen stamt dan ook af van het Oud-Arabische قَهْوَة ofwel ‘Qahwa’ wat zoiets betekende als ‘koffie’ of ‘gebrouwen drank’. Waarna het in 1582 voor het eerst als ‘koffie’ bekend werd in Nederland.
Grote bekendheid leek koffie dan pas ook te krijgen in de 15de eeuw. Rondom Jemen in vele Islamitische Soefie kloosters gebruikten men de drank om wakker te blijven tijdens nachtelijke gebedstoewijdingen. De drank werd zelfs in Mekka door orthodoxe Imams verboden tijdens een theologische gerechtszitting vanwege de stimulerende effecten.
Koffie vindt haar weg naar Europa
Hoewel koffie voor het eerst bekend werd in 1582 in Nederland duurde het tot 1615 totdat de verwarmende drank haar intrede maakten in de handelsposten van Europa. Toen deze eenmaal weet kregen van het ‘zwarte-goud’ ontsproten koffiehuizen door heel Europa. De positieve effecten op lichaam en geest veroverde al zodoende ook de burger van goede stand en komaf. De drank kwam dan ook voornamelijk bekend te staan voor het ontnuchteren van dronkaards waardoor deze wedermaal in betrouwbare werknemers veranderden. Mede hierdoor exporteerden Nederlandse en Engelse zeelieden de koffieplant naar hun koloniën overal ter wereld.
Deze verspreiding van drank ging daarmee gepaard met een enorme groei van de koffieteelt, hierdoor slaagden men er al gauw in om vanaf de zeventiende eeuw koffiebomen in kassen te kweken. Als geschenk voor de welbekende koning Lodewijk XIV, werden deze planten werd in 1714 naar Parijs verzonden. Dit zou naar verluidt de voorouder zijn van miljoenen koffiebomen die hen ten dage zorgen voor ons dagelijkse portie energie.