Blogs

Er kleeft een luchtje aan de duurste koffie van de wereld

espresso

Wist je dat? De duurste koffie ter wereld voortkomt uit kattenpoep en een kopje/capsule gemiddeld tussen de €40 en €90 kost? Zo niet, dan is dit artikel voor jou bedoeld. Maar zelfs als je dit wel al wist, kan je misschien nog wat verrassende dingen leren in dit artikel.

De relatie die we met koffie hebben is erg bijzonder. Voor menig burger maakt een verse kop koffie deel uit van een vast ochtendritueel. Op de werkvloer is de koffieautomaat heilig. Je zou zelfs kunnen stellen dat de vraag “Heb je zin om een keertje wat koffie te gaan drinken?” de aanzet is geweest van veel levenslange vriendschappen, succesvolle zakenrelaties en romantische relaties.

Desondanks leeft er onder de Nederlandse bevolking relatief weinig belangstelling voor de totstandkoming van onze geliefde koffie. We staan doorgaans niet stil bij de herkomst van onze voeding, en dat is begrijpelijk. Gezien het alsmaar groeiende aanbod in consumptiegoederen lijkt het soms een onbegonnen taak om een alternatief te vinden met oog voor kwaliteit én passie voor duurzaamheid (en die het liefst ook duurzaam is voor onze portemonnee).

Hoewel we hier bij KoffiePro geen experts zijn op het gebied van de algemene voedselpiramide, zijn we wél experts op het gebied van koffie! Daarom hebben we een relatief onbelichte koffiesoort onderzocht, en de ondervindingen samengevat in een artikel waar je binnen 5 minuten doorheen bent.

We schrijven dit niet alleen om je te informeren over deze specifieke koffie, maar ook ter illustratie dat elk kopje koffie een uniek verhaal vertelt, een verhaal dat het verdient om gehoord te worden.

Als je het hebt gelezen horen we graag wat jou mening is in de reacties, en beantwoorden we alle vragen die je misschien nog hebt

Dit is de duurste koffie ter wereld

Kopi Luwak is bij uitstek een goed voorbeeld van een koffie die je aan het denken zet. Deze Single Origin koffie staat vooral bekend als de duurste koffiesoort ter wereld. Dit gegeven, tezamen met het opmerkelijke oogstproces, maakt dat deze koffie een bijzondere reputatie heeft verworven. Als onderdeel van het bereidingsproces van Kopi Luwak gaan de koffiebessen namelijk door het spijsverteringskanaal van de Civetkat, waar ze deels worden verteerd voordat ze door het beestje uitgepoept worden. Daarom wordt Kopi Luwak ook wel Civet koffie genoemd. het geen experts over de kwaliteit hebben gezegd, en lichten we de bedenkelijke massaproductie toe.

Dit is niet het enige wat de Civet koffie zo controversieel maakt. In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong en productie van Kopi Luwak.

koffie 3

Waar komt Kopi Luwak vandaan?

Kopi Luwak vindt haar oorsprong in de Indonesische eilanden van Java en Sumatra. In de 18e eeuw werd op de Indonesische plantages koffie geoogst, onder toezicht van de Nederlandse kolonisatie macht. Het was voor de koffieboeren verboden om de oogst voor persoonlijk gebruik te plukken. Toch wilden ze kunnen genieten van hun harde werk, en zelf kunnen ervaren waarom dit opkomende drankje nou zo gewild was in Europa.

De boeren kwamen erachter dat bepaalde Luwak soorten (Civetkatten) de koffie besjes opaten en deels verteerd achterlieten in hun uitwerpselen. Aangezien de bonen nog redelijk goed bleven konden deze (na een grondige wasbeurt uiteraard) gebruikt worden om koffie te branden. Het verhaal gaat dat na verloop van tijd die koffie zelfs bij de plantagehouders een persoonlijke favoriet vanwege diens bijzondere aroma’s.

Het opmerkelijke proces achter de bereiding van Kopi Luwak is sinds de ontdekking ervan al deel geweest van diens charme, en deze koffie is dan ook al vanaf het begin prijzig geweest.

Wat maakt Kopi Luwak zo bijzonder?

Volgens de boeren die zich bezighouden met de productie van Kopi Luwak, zijn er twee factoren die bijdragen aan het succes van de koffie. Als eerste worden de bonen op kwaliteit geselecteerd door de Civetkat zelf, want deze zou schijnbaar alleen de beste/lekkerste bessen consumeren. Daarna brengt de gedeeltelijke fermentatie die plaatsvindt in het spijsverteringskanaal een bepaalde biochemische verandering teweeg in de bessen. Kopi Luwak heeft haar smaak aan deze verandering te danken.

De Civetkat eet de koffiebessen omwille van het vruchtvlees wat om de bonen heen zit, en in de ontlasting zitten vaak nog een enkel dun vliesje om de bonen heen. Deze worden verzameld en daarna grondig gewassen en gebrand, om ze geschikt voor gebruik te maken.

Kopi Luwak is zoals gezegd de duurste koffie ter wereld. De prijs per kilo kan variëren van €100 tot €500, afhankelijk van waar men het koopt. In koffie lounges waar Kopi Luwak wordt verkocht kan een kopje al gauw tussen de €40 en €90 euro kosten.

Hoe smaakt Lopi Kuwak?

Volgens veel experts is Kopi Luwak voornamelijk een attractie. Hoewel smaak natuurlijk niet objectief beoordeeld kan worden, heerst er binnen de koffie industrie een consensus omtrent de kwaliteit van Civetkoffie. De Specialty Coffee Association of America, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met Single Origin koffiesoorten, heeft de bonen getest van de plantages waar Kopi Luwak wordt geproduceerd.

Voor de test werd een deel van de bonen op normale wijze gebrand, en een ander deel via het Kopi Luwak proces. Uit de test bleek de Civetkoffie als laagste te scoren ten opzichte van de ander geteste koffiesoorten.

Tijdens het fermentatieproces blijkt de koffie een deel van de intensiteit en het aromaprofiel te verliezen, wat voor de gemiddelde koffiedrinker wenselijk is, maar de echte liefhebber heeft over het algemeen de voorkeur voor een intensere smaakbeleving.

De controverse rondom Kopi Luwak

Zodra ergens massaal aan verdiend kan worden, zoekt de mensheid helaas ook vaak naar manieren om datgene zo goedkoop mogelijk massaal te produceren. Kopi Luwak is hier geen uitzondering in, en dit is waarom de duurste koffie ter wereld een keerzijde heeft.

Sinds de hernieuwde populariteit van Kopi Luwak in de mainstream koffiewereld zoeken de boeren naar manieren om de hoge vraag bij te kunnen houden.

Dit heeft niet alleen tot gevolg dat er veel namaak Civetkoffie op de markt wordt verkocht als zijnde Kopi Luwak, ook worden Civetkatten steeds meer in legbatterijen gestopt en dwangmatig gevoederd. Vaak wordt deze koffie verkocht alsof het authentieke biologische civetkoffie is, die middels wilde Civetkatten is bereidt.

Deze inhumane manier van koffie oogsten heeft zich de woede op de hals gehaald van meerdere organisaties, waaronder PETA en TRAFFIC, een NGO die toezicht houdt op internationale dierenhandel. Volgens een vertegenwoordiger van TRAFFIC sterven de Civetkatten die in deze omstandigheden worden gehouden en masse, en lopen hierdoor zelfs sommige Civet soorten uit te sterven.

Tot slot

Helaas is er te weinig aandacht onder het grote publiek voor deze wrede praktijken, omdat er simpelweg te weinig over wordt geschreven. Wil jij na het lezen van dit artikel ook bijdragen aan een verandering in de manier waarop koffie zoals Kopi Luwak geproduceerd wordt? Dat begint ten eerste bij bewustwording, dus door dit artikel te delen met je sociale netwerk en een dialoog te starten help je al enorm! Hoe meer dit soort praktijken onder de aandacht komen, hoe meer producenten van dit soort dubieuze koffiesoorten een verplichting voelen om iets te veranderen.

Daarnaast is het altijd een goed idee om eerlijke en duurzame koffiebonen of capsules te kopen, want zo weet je zeker dat je wél zuivere koffie drinkt!

Geef een reactie