Blogs

Herkomst van koffie en smaak

Dankzij talloze artikelen die op internet zijn geplaatst, weten we bijna alles over koffie. We associëren verschillende composities die zijn bereid op basis van een klassieke espresso en we beseffen dat de cafeïnedrank het beste smaakt als het wordt bereid uit versgemalen granen. Bovendien kunnen we de populairste brouwmethoden onderscheiden en zelfs verschillende alternatieve methoden bieden. We vragen ons echter nog steeds af wat voor soort koffie voor ons geschikt zou zijn. Natuurlijk weten we dat arabica beslist een betere kwaliteit heeft dan robusta. Echter, proeft elke arabica hetzelfde? Komt de regio waar het vandaan komt, neer op iets? Welnu, ja, we moeten rekening houden met enkele verschillen, afhankelijk van of onze koffie afkomstig is van plantages in Afrika, Amerika of Azië.

Zorg voor een goede kwalitatieve basis voor je koffie.

Allereerst zijn er binnen de Arabica-soort, die goed is voor 70% van alle koffie-gewassen in de wereld, nog steeds veel variëteiten. Ze verschillen qua smaaktonen, zuurgraad en zogenaamde ‘’body’’ (consistentie, lichaam van koffie, voelen de infusie bladeren op de tong). In Afrika, Centraal- en Zuid-Amerika en Azië strekken koffieboomplantages zich uit over verschillende landen. Elk van de cultivars fokt een iets andere variëteit van Arabica. Afgezien van bepaalde nuances, kunnen de algemene kenmerken van koffie worden gegeven met verwijzing naar elk continent.

Ook verwachten mensen snel bij koffie die zij buitenshuis drinken alles bevat waar men naar verlangt. Dit is natuurlijk makkelijk praten, maar hoe creëer je deze perfecte beleving bij jouw klant, zakenpartner of medewerker bij jou op kantoor? Lees hier alles in deze blog!

Koffie van Afrikaanse gewassen

Cafeïne brouwen bereid uit granen uit gewassen die zich uitstrekken binnen de grenzen van landen als Ethiopië, Kenia, Oeganda en Rwanda, worden gekenmerkt door een iets mildere nasmaak (wat niet betekent dat ze zuur zijn). Het wordt gedomineerd door subtiele tonen van citrusvruchten, bloemen en zelfs rozijnen. Dus Afrikaanse composities zijn precies goed voor liefhebbers van lichte en delicate koffie.

Ook verwachten mensen snel bij koffie die zij buitenshuis drinken alles bevat waar men naar verlangt. Dit is natuurlijk makkelijk praten, maar hoe creëer je deze perfecte beleving bij jouw klant, zakenpartner of medewerker bij jou op kantoor? Lees hier alles in deze blog!

Koffie van plantages in Amerika

De Arabische variëteiten van gigantische plantages in Brazilië, Colombia, maar ook Guatemala en Mexico zijn simpelweg klassiek. Een paar zure exemplaren met uitgesproken nootachtige chocoladetonen zijn het best geschikt voor gebruik met melk, bijvoorbeeld als cappuccino of café latte.

Aziatische koffie

Koffie van plantages in Azië, en meer specifiek in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinee en India zijn veel minder populair dan Amerikaanse of zelfs Afrikaanse Arabica. Ze onderscheiden zich voornamelijk door aardse bosaroma’s en hebben een lage zuurgraad.

Geef een reactie