Blogs

Herkomst van koffiebonen

koffiebonen in hand

Er zijn veel koffiesoorten in de wereld maar hier moeten de twee meest populaire soorten van elkaar worden onderscheiden. Iedereen heeft waarschijnlijk gehoord over bonen van Arabica en Robusta.

Arabica koffie

Arabica koffie is afkomstig van een variant van koffie in Ethiopië. De bomen groeien van 3 tot 5 meter. De stengel is recht en heeft lange dunne twijgen. Arabica waardeert meer het warme klimaat van de tropische zone die zich uitstrekt langs de evenaar. De regel is dat hoe hoger het groeit hoe meer de waarde ervan toeneemt. Het wordt geteeld in bergachtige gebieden tussen 800 en 2000 meter boven zeeniveau. Arabica is extreem hittebestendig. De boom houdt van warmte tussen de 15-24 graden Celsius.

KoffiePro - Fairtrade

Robusta koffie

Nu het belangrijkste – Arabica is zwakker dan Robusta. Het bevat van 1 tot 1,5% cafeïne. Arabica is een milde en aromatische koffie soms verrijkt met chocolade of pittige smaken. Arabica wordt gekenmerkt door een minder bittere smaak en rijker aroma dan Robusta. Het heeft ook meer vetten en suikers maar Robusta heeft een hoger gehalte aan cafeïne wat een voordeel is voor mensen die voornamelijk koffie liefhebbers zijn. Als u op zoek bent voor een kopje koffie die sterker van smaak, meer bitter is en bovendien meer cafeïne bevat.

De meeste Robusta-gewassen in de wereld zijn te vinden in Midden- en West-Afrika, sommige delen van Zuidoost-Azië waaronder Indonesië en Vietnam, evenals in Brazilië. De bomen van Robusta zijn groter dan in het geval van Arabica en bereiken een grootte van 7 tot 13 meter. De Robusta-gewassen groeien tussen 200 en 900 meter boven zeeniveau. Hij houdt niet van klimaatverandering en geeft de voorkeur aan een nog hogere temperatuur – van 24 tot 30 graden. Robusta verdraagt ziekten en kan tegen een stootje. Het bevat ook meer cafeïne – van 2 tot 2,5%. Zijn lichtgroene bonen geven het brouwsel een scherpe en bittere smaak.

Het is ook handig om te weten dat Arabica een dominante soort is in relatie tot Robusta omdat zijn aandeel in de wereldwijde koffieproductiemarkt 70% is terwijl Robusta slechts 30% is. Ook al heeft Robusta minder marktaandeel blijf het Robusta-gewas duurder dan Arabica.

Geef een reactie