Blogs

Hoe verzorg je een Koffieplant?

koffieplant

Koffieplanten, tegenwoordig zijn ze eenvoudig te koop online of zelfs gewoon in de winkel. Maar veel mensen vragen zich af, hoe verzorg ik zo’n plant nou eigenlijk? Zijn deze planten wel geschikt voor het Nederlandse klimaat? Je leest het allemaal hier. Zo zorg jij er straks voor dat jij jouw zelfgemaakte koffie in huis hebt!

Er zijn maar liefst meer dan 60 soorten koffie. Echter zijn er hiervan maar drie geschikt om te drinken. De Arabica en Robusta heb je al vast wel eens van gehoord. Deze zorgen samen voor 99% van de 7 miljoen ton aan jaarlijks geproduceerde koffie. Door de slechte kwaliteit voor koffieconsumptie wordt deze eigenlijk alleen nog voor nationaal gebruik geplant.

Coffea Arabica

Afhankelijk van de soort koffieplant kan zo’n plant flink groot worden. Dit kan verschillen van een meter tot wel achttien meter hoogte! Zo’n plant kan er wel twintig jaar over doen om te volgroeien, echter geldt dit wel voor de grootste soorten planten.

Doot cafeïne aan te maken beschermen koffieplanten zich tegen parasieten en ziektes. Hoe hoger het gebied, hoe minder parasieten en ziektes. Meestal groeien de Arabica planten rondom de evenaar tussen de 1000 en 2000 meter hoogte. Dit betekent dus minder cafeïne in de Arabica boon. De enorme hoogten maken de productie arbeidsintensiever en kostbaarder. De Arabica bonen zijn daarom duurder dan de Robusta koffiebonen.

De koffieplant kweken

Hier vind je de beste tips om jouw Arabica Coffea Plant op de juiste manier te kweken.

  1. Laat de boon eerst 24 uur lang weken in water
  2. Plant deze boon vervolgens ongeveer twee centimeter diep in potgrond
  3. Zorg dat de plant genoeg zonlicht kan opnemen
  4. Na een aantal maanden moet de plant worden omgepot naar een grote pot

Wanneer je deze drie tot vier maanden hebt laten staan zal er een klein koffieplantje ontstaan. Dit formaat zal ongeveer gelijk staan aan een plantje wat je in de winkel kunt kopen. Echter is het plantje nog te klein om koffiebessen te kunnen dragen, hier zul je dus nog even op moeten wachten. De bladeren die nu aan het plantje komen te zitten hebben een ronde vorm. Wanneer de plant groter wordt zullen deze bladeren eraf vallen en zullen er echte spitse koffiebladeren ontstaan.

Na twee jaar zal er koffiebloesem ontstaan, uiteraard alleen wanneer de koffieplant goed verzorgd is. Dit is het belangrijkste voorteken dat de koffiebessen in aantocht zijn. Dit zal dan nog ongeveer twee maanden duren voordat de koffiebessen zullen ontstaan.

koffieplant

Water geven

Een koffieplant heeft vrij weinig water nodig, een plant heeft eens in de drie tot vier dagen een scheut water nodig. Zorg dat de grond goed vochtig is. Wanneer de grond droog aanvoelt is het tijd om de plant weer te bewateren!

Bessen

Uiteindelijk zal de plant flink groeien en ontstaan er bessen, deze zullen in de eerste instantie groen zijn. Naarmate de tijd zal de kleur roodachtig worden, dit geeft aan dat de koffiebessen rijp zijn.

Geef een reactie