Blogs

Invloed van water op de smaak van koffie

Er zijn tal van manieren om koffie te zetten. We streven er voortdurend naar om de drank heerlijk te maken. Maar we vergeten vaak dat de smaak van koffie niet alleen wordt beïnvloed door de kwaliteit van graan, maar ook door… water. Welnu, welk effect heeft de smaak van koffie op water?

De beste barista’s adviseren om 7 gram koffie per 100 milliliter water te gebruiken. Dit garandeert de perfecte verhouding om van de volle smaak te genieten. Het uiteindelijke effect wordt, naast de hoeveelheid gebruikte producten, beïnvloed door vele factoren, waarvan de belangrijkste niet alleen de rol van een goede barista is. Factoren die de kwaliteit van de verkregen koffie beïnvloeden zijn:

  • vers gemalen, gebrande koffiebonen
  • mate van slijpen
  • koffie extractie
  • waterkwaliteit

Ongeacht wat voor soort koffiebrouwmethode je prefereert, het is 98% water, dus de kwaliteit van het kristal dat je gebruikt, zal een grote invloed hebben op hoe de bereide drank zal smaken.

Het gehalte aan mineralen in water

Waarom is water zo’n belangrijk ingrediënt? Alles is schuldig aan stoffen opgelost in water – ze hebben een enorme impact op het uiteindelijke effect van onze drank, zijn smaak en aroma.

De hoeveelheid stoffen opgelost in water wordt de afkorting TDS genoemd, dat is Total Dissolved Solids. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in milligram per liter. De toegestane hoeveelheid stoffen opgelost in water voor consumptie is 1000 mg / liter. Volgens de organisatie SCAE en SCAA voor het bereiden van koffie is water met een TDS van 120 – 160 mg / liter echter het beste.

Het beste water voor koffie

Water kan de aard van koffie volledig veranderen. Het kan zijn zuurgraad accentueren of volledig ontnemen of het lichaam aanzienlijk beïnvloeden. De ideale smaak van de drank wordt verkregen door het lage mineraalgehalte in het water en hoogwaardige koffiebonen.

Water heeft een belangrijke invloed op de brouwcyclus en de uiteindelijke smaak van koffie. Mineralen die erin zitten, zijn noodzakelijk om een ​​aangename smaak te verkrijgen. De koffie die in het meer gemineraliseerde water wordt gebrouwen, heeft een vrij vlakke smaak. Echter, bereid in te zuiver, bijvoorbeeld gedestilleerd water, het zal worden beroofd van micronutriënten en zal een onaangename ruwe smaak hebben.

Calcium en magnesium

Dat zijn mineralen opgelost in de vorm van geladen deeltjes in water (Ca2 + en Mg2 +). Hun positieve lading is belangrijk omdat de meeste smaakstoffen in koffie na het oplossen in water negatief geladen zijn, wat betekent dat ze “aangetrokken” zijn tot positief geladen metaalionen.

Magnesiumionen, calcium en natrium helpen het koffie-extractieproces. Extractie van koffie is een proces waarbij stoffen in koffie, waaronder vetten, suikers of cafeïne gaan van gemalen koffie naar water, en dan een klaar brouwsel in de vorm van koffie. Magnesiumionen in het water ondersteunen de extractie van scherpe, fruitige smaaktonen, terwijl calcium de zwaardere, romigere tonen versterkt. De grootste impact op de extractie van koffie is magnesium, gevolgd door calcium en het kleinste natrium.

De beste watertemperatuur voor het verkrijgen van de perfecte koffie

Een belangrijk element dat de smaak van koffie beïnvloedt, is de temperatuur van het water. In de meeste gevallen ligt de optimale temperatuur voor het zetten van water tussen 90 ° C en 96 ° C. Kouder water “vlakt” de smaak van koffie, en te warm water zal leiden tot het verlies van zijn karakteristieke smaak. De tijd dat water in contact komt met koffie is een andere factor waarmee rekening moet worden gehouden. Sta niet toe dat de extractie te lang of te kort duurt. De factoren die van invloed zijn op de extractietijd zijn uiteraard veel, bijvoorbeeld: de hoeveelheid koffie, het soort koffie of de manier van brouwen. Wanneer u overstroommethoden kiest voor het maken van koffie, zoals chemex of druip, is de tijd van koffie-extractie aanzienlijk langer, en dus bevat de aldus bereide koffie veel meer cafeïne dan koffie bereid in een espressoapparaat.

Welk water te gebruiken?

Water voor koffie moet eerst vers worden verkregen. Water die langer dan 48 uur in de container van de espressomachine was zal niemand verrassen met een heerlijke smaak. Het zetten van koffie is niet geschikt voor mineraalwater (te hard), of gekookt, omdat er niet langer de juiste smaak is. Te hard water blokkeert de ontwikkeling van het aroma, terwijl te zacht water vaak een zure smaak veroorzaakt.

Hard en zacht water

Je weet waarschijnlijk al dat water zacht of hard kan zijn. En je kent waarschijnlijk het basisverschil – hard water veroorzaakt thuis schade, en zacht is zeker minder agressief. Waar komt het vandaan?

Hard water bevat aanzienlijke hoeveelheden mineralen, zoals calcium en magnesium. Zachter worden houdt in dat deze mineralen worden verwijderd en vervangen door natriumionen. Het is de moeite waard om te weten dat regenwater een natuurlijke bron van zacht water is en pas na contact met aarde het de eigenschappen van hard water verwerft.

Conclusie

Water heeft een enorme impact op de smaak van onze koffie, dus het is de moeite waard om ervoor te zorgen dat het van de hoogste kwaliteit is. We kunnen niet alleen bijdragen aan het vergroten van de smaak, maar ook aan het verminderen van het aantal flessen dat met water wordt gekocht, wat ook betekent dat de negatieve impact van hun afval op de natuurlijke omgeving wordt verminderd.

Geef een reactie