Klimaatverandering dreigt de koffie industrie uit te vagen in haar huidige hoedanigheid. Echter, niet alles lijkt verloren.
dat 60 procent van alle koffie (‘coffae’) soorten onder dreiging staan van uitsterven door het effect van opwarming en ontbossing in de belangrijkste regio’s van de wereld waar deze planten groeien.
Koffie is een van ‘s wereld meest geliefde dranken in de wereld en staat na olie als tweede op de lijst van meest verhandelde goederen. Onderzoekers geven aanhoudend waarschuwingen voor het gevaar dat ons geliefde ochtendritueel luxe schaarste lijkt te worden, wanneer er geen urgente actie wordt ondernomen.
Een stijgende vraag naar koffie!
Coffae Arabica
Koffie van de Arabica plant is de meest geliefde koffiesoort in de wereld maar is zeer moeilijk te verbouwen en is daarnaast ook het meest in gevaar door een opkomend gevaar door klimaatverandering en ontbossing. Deze soort vraagt om een koeler temperatuur om te groeien en floreert optimaal tussen een hoogte van 1,300 – 1,500 meter. Klimaatverandering lijkt ervoor te zorgen dat koffieboeren zich noodgedwongen naar hogere & koudere gebieden dienen te verplaatsen.
Koffie groeit daarnaast ook nog het beste in specifieke omstandigheden met een optimale temperatuur tussen de 15 en 24 °C. Een studie verricht in 2017 door het Smithsonian Tropisch Onderzoekinstituut concludeerde dat ‘s werelds voornaamste plekken voor het verbouwen van koffie met 88 procent zullen afnemen in 2050 door een direct resultaat van klimaatverandering.
Schattingen voor alle plantensoorten voorspellen 22 procent wordt bedreigd met volledige extinctie wereldwijd, daarmee zeggende dat een percentage van 60 procent voor koffieplanten bijzonder hoog is. Daaropvolgend is het ook zeer alarmerend dat die rassen van de koffieplant, welke het meeste in staat zijn om zich door te ontwikkelen, het sterkst lijken bedreigd.
Het is daarmee niet alleen klimaatverandering wat de algehele koffieproductie bedreigd. Verscheidene regio’s in Centraal Amerika zijn opvolgend slachtoffer van legio ongedierte en ziekten welke de gewassen ernstig hebben gedecimeerd. Daarnaast zorgde extreme droogte en hevige stormen ervoor dat boeren in Costa Rica besloten om hun koffie gewassen op te geven en te kiezen voor meer robusta plant voorraden.
Maar, niet alles lijkt verloren – vooralsnog.
Hoe nu verder?
Niet alle alarmbellen lijken af te hoeven gaan voor de koffiedrinker van vandaag. De effecten op de productie lijken vooralsnog uitgesloten op de decennia voor ons. Tevens is de uiteindelijke komst van klimaatverandering en diens schade nog niet geheel onomkeerbaar. Een project in Peru geleid door de UN onderwijst boeren in het toepassen van meer duurzame van verbouwing en helpt boeren bij het selecteren van koffiezaden welke meer toegespitst zijn op de toekomstige condities. Hoewel het nog een klein project betreft lijken dergelijke programma’s straks op grotere schaal een significant verschil te kunnen maken voor de koffieproductie van de toekomst.