Peru Churupampa: Hoe 30 gezinnen een beter leven krijgen door direct trade! Hier kunnen we goed zien dat er leefomstandigheden er mooi op vooruit gaan. Moeten we dan nu stoppen? Nee natuurlijk niet. Dit zou ze terug in de tijd zetten en weer afhankelijk worden van de dominante exporteurs.

Blijf deze 30 gezinnen steunen door koffie uit Peru te drinken en dan specifiek het gebied van Churupampa. Prachtig gelegen, maar toch was hier nog niet zo heel lang geleden sprake van pure armoede. Door direct zaken te doen met deze gezinnen hebben we de hele tussenhandel weg kunnen snijden en het geld dat hierdoor overblijft rechtstreeks naar deze 30 gezinnen toe kunnen laten vloeien.

En niet zonder resultaat. Een uitmuntende kwaliteit koffie komt uit dit adembenemend mooie gebied. De liefde voor de koffieplanten en de zorg bij het oogsten van de koffievruchten levert een top resultaat zoals we dat wereldwijd maar zelden tegenkomen.

Geniet zelf ook en maak daarmee het verschil met elke kop koffie die je drinkt!

Kenmerken van Peru Churupampa:

 

CULTIVARS

Typica, Caturra and Pache

ALTITUDE

1,600 – 1,900 meters above sea level

NOTABLE

Churupampa is not just a farm, it’s a social business model which the Tocto family aims to expand, last year to 30 neighbouring farms in their town of Chirinos. Some of the upgrades include better processing facilities, plant renovation schemes with the introduction of new varieties, new drying techniques with plastic covered raised beds to secure stable and uniform drying despite seasonal rainfalls. In 2018, the quality control team cupped around 4,000 samples. Not one lot goes uncupped! Organic and Fair Trade Certified.

KEY ACHIEVEMENTS

2017: farmers who produced our two lots installed small drying station (structure + raised beds) on their farm to dry their parchment and extend the drying from 6/7 days on patio to about 25 days of slow drying, which considerably extends the shelf life of the coffee.

2018: Exchanged knowledge of Churupampa’s superbly circular coffee system into the TSU network at the Producer Crossover in Amsterdam in June.

2019: Imported the first 83+ coffee from Churupampa – but retaining a relatively similar premium, an experiment to appeal to roasters on a budget.

PROCESSING

Fully washed and double fermented – using a hand pulper, coffees are pulped and fermented in tiled tanks for about 12-24 hrs depending on weather. They are then washed and fermented again for the same amount of time. Coffees are then washed again and graded in channels. Parchment is dried on raised beds covered in plastic. This drying technique is absolutely vital to counter effect the heavy rainfall and high humidity that characterises harvest months in Chirinos.

Blijf op de hoogte van
onze laatste ontwikkelingen

Samen staan wij sterk. Ben je benieuwd hoe je kunt bijdragen aan een betere missie? Of hoe KoffiePro jouw organisatie kan helpen bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen? Wij denken graag met je mee en dragen oplossingen aan.